Συσχέτιση μεταξύ ευφυΐας και μουσικής προτίμησης


Συσχέτιση μεταξύ ευφυΐας και μουσικής προτίμησης

Η ευφυΐα είναι κάτι σφαιρικό, είναι μια ιδιότητα που αποτελείται και επηρεάζεται από περισσότερους από έναν παράγοντες. Επομένως ένα ερώτημα που δημιουργείτε αμέσως είναι με ποιους τρόπους και σε ποιους τομείς άραγε μπορεί να παρατηρηθεί η εκδήλωση της ευφυΐας ή ενός μέρους της; Αν έχετε παρατηρήσει πως όταν έρχεστε σε επαφή με τις μουσικές προτιμήσεις κάποιου άλλου, τότε είστε σε θέση να εξάγετε αρκετές πληροφορίες για αυτόν (έστω και αν αυτό μπορεί να γίνεται και ασυνείδητα για κάποιον) τότε μάλλον είστε στον σωστό δρόμο, τουλάχιστον όσο αφορά την ευφυΐα.

Σύμφωνα με τον Virgil Griffin αλλά και με την έρευνα του, ένας παράγοντας που φαίνεται να συμβάλει στο σύνολο που ονομάζεται ευφυΐα είναι ο τύπος μουσικής που ακούει κάποιος. Στην ερευνά που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν πανεπιστήμια των ΗΠΑ, από τα οποία κάθε φοιτητής δήλωσε την μουσική του προτίμηση και στην συνέχεια το αντίστοιχο πανεπιστήμιο δήλωσε την επίδοση που είχε στο SAT ο φοιτητής. Το SAT είναι ένα τεστ αντίληψης (στην ουσία αποτελεί ένα IQ τεστ) που πρέπει κάποιος να κάνει πριν γίνει αποδεκτός σε κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ. Σκοπός του SAT είναι να αξιολογήσει το κατά πόσο είναι κάποιος έτοιμος να εισέλθει στην ανώτατη εκπαίδευση. Mια προσπάθεια συσχέτισης των επιδόσεων μεταξύ του SAT και του IQ μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Ο καλλιτέχνης που σχετίζεται με την υψηλότερη νοημοσύνη, με αρκετή απόκλιση από το μέσο, είναι ο Beethoven, ενώ αντίθετα ένας rapper που ακούει στο όνομα Lil Wayne φαίνεται πως υποστηρίζεται από τους λιγότερο διανοητικά ευλογημένους. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι καλλιτέχνες όπως οι Counting Crows, Sufjan Stevens, U2, Radiohead και Ben Folds Five έχουν αρκετή πέραση σε αυτούς που έχουν υψηλότερη νοημοσύνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι άνθρωποι που ακούνε “indie” μουσική είναι πιο έξυπνοι.

Aναλυτικότερα: Soca < Gospel < Jazz < Hip Hop < Pop < Oldies < Raggae < Alternative < Classical < R&B < Rap < Rock < Country < Classic Rock < Techno < Indie

Ενδιαφέρων είναι να παρατηρήσουμε πως το είδος της μουσικής είναι εξίσου σημαντικό όσο και ο καλλιτέχνης, για παράδειγμα η Rock μουσική έχει αρκετά μεγάλο εύρος, το οποίο φαίνεται να οφείλεται στους καλλιτέχνες. Επομένως είναι ο συνδυασμός του τύπου μουσικής και του καλλιτέχνη που καθορίζει το ποιοι θα είναι οι ακροατές.

Είναι δελεαστικό να σκεφτεί κανείς ότι η νοημοσύνη έχει άμεση επίδραση στην μουσική προτίμηση. Από την άλλη όμως, η ευφυΐα αποτελεί μια ιδιότητα αρκετά πολυμερής έτσι ώστε μια μόνο έρευνα ίσως και να αποτελεί ένδειξη και όχι απαραίτητα απόδειξη. Εν τέλει, πιστεύω πως αν ένα βράδυ πιάσετε τον εαυτό σας να έχει ξεφύγει λίγο από τα συνηθισμένα μουσικά σας ακούσματα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Παναγιώτης Καράμπελας

Previous Omega XL Reports New Independent Study: Omega-3s Can Boost Children’s IQ
Next we need a solution on this riddle!!

No Comment

Leave a reply